Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γυναίκες στη Λευκορωσία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς γεννήθηκε στην Ουκρανία αλλά μεγάλωσε στη Λευκορωσία. Κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2015.

Τα σύγχρονα χαρακτηριστικά των γυναικών στη Λευκορωσία εξελίχθηκαν από τα γεγονότα που συνέβησαν στην ιστορία της Λευκορωσίας, ιδιαίτερα όταν η "έννοια των ίσων δικαιωμάτων για τις γυναίκες πρωτοαναπτύχθηκε και τεκμηριώθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα". Ο λεγόμενος Χάρτης του Μεγάλου Δουκάτου του 1588 - ένα από τα πιο σημαντικά νομικά έγγραφα στην ιστορία της Λευκορωσίας, προστατεύει την αξιοπρέπεια των Λευκορωσικών γυναικών σύμφωνα με το νόμο.[1] Οι γυναίκες στη Λευκορωσία και η συμβολή τους στην κοινωνία της Λευκορωσίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, κατά τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Το 2000, το 53% του πληθυσμού της Λευκορωσίας ήταν γυναίκες. Η μέση διάρκεια ζωής των γυναικών της Λευκορωσίας είναι περίπου 74 χρόνια.[2]

Ρόλο στην κοινωνία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την παράδοση, το στρώσιμο του φαγητού στο τραπέζι γίνεται συνήθως από γυναίκες. Η φροντίδα για το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών είναι επίσης παραδοσιακά εξουσιοδοτημένες σε αυτές.

Οργανώσεις για τις γυναίκες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι φεμινιστικές ομάδες στη Λευκορωσία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1991, και στη συνέχεια διαμορφώθηκαν περισσότερο. Οι οργανώσεις αυτές περιλαμβάνουν την Ένωση Γυναικών της Λευκορωσίας (παλαιότερα γνωστή ως Λευκορωσική Επιτροπή των Σοβιετικών Γυναικών), την Ομάδα των Γυναικών στη Λευκορωσία, την Επιτροπή των Μητέρων-Στρατιωτών, το Γυναικείο Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα, το Λευκορωσικό φεμινιστικό κίνημα "Για την Αναγέννηση της Πατρίδας", την Ομάδα των Γυναικών-Ψηφοφόρων και την Φιλελεύθερη Ένωση των Γυναικών.

Οι παντρεμένες γυναίκες στη Λευκορωσία έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν την προσωπική και ιδιωτική περιουσία, το εισόδημα, τις επενδύσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν κερδίσει από αυτά.

  • Κατάλογος θεμάτων σχετιζόμενα με τη Λευκορωσία
  1. Belarusian Women as seen Through an Era Αρχειοθετήθηκε 2012-12-03 στο Wayback Machine., United Nations in Belarus.
  2. Belarus, everyculture.com

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]